A NOE állásfoglalása a "BigBrother" és a "ValóVilág" jelenségről


"Nem azt kell az embereknek adni, amit kérnek, hanem azt, amit kérniük kellene."

(Goethe)

 

 

 

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete mélységesen elítéli a TV2 és az RTL Klub tv csatornákon sugárzott "Big Brother" illetve "Való Világ" című produkciókat (és eljövendő utódaikat) az alábbi indoklással:

"Amely nép elé nemes célokat nem tűznek, nemtelenek felé fog fordulni."

(Romain Rolland: Az elvarázsolt lélek)


- Ezek a produkciók tartalmi, nyelvhelyességi, képi szempontból is a magyar televíziózás eddigi legbotrányosabb mélypontját jelentik. Mindkét műsor lényege a "játék" résztvevőiből szexuális aktivitás kiprovokálása, amely sem ismeretterjesztő, sem művészi célokkal vagy mondanivalóval nem indokolható.


- A kukkolás lealjasodott - de legalábbis infantilis - tevékenység, mentalitásának a propagálása súlyos mértékben, kedvezőtlenül befolyásolja a kiskorúak szellemi, erkölcsi fejlődését. A gyermekeknek joguk van az őket megillető gyermekkorra, nagykorúvá válásukig bizonyos - fokozatosan csökkenő - védelmet érdemelnek a felnőttek világának "sokkoló titkaitól". Ezért az említett műsorok napközben és főidőben való sugárzása mindenképpen elfogadhatatlan.


- Az emberi méltóságot, a közízlést és a személyiségi jogokat alapvetően sérti a nevezett műsorok alapötlete és a műsorban törvénysértő módon potenciálisan bármikor megjelenő pornográfia. Különös aktualitást ad állásfoglalásunknak a közelmúltban kipattant VV botrány: két "bentlakó" magvas értekezése az anális szexről.


A kukkolás "országos közüggyé" emelése az adott tv csatornákat, a műsorok készítőit és az egész "médiaszakmát" is lesújtóan minősíti. A kereskedelmi tv társaságoknak sem az igénytelenség, a tömeges méretű infantilizmus kiszolgálásával és generálásával, hanem a reklámok mellett minőségi műsorokkal illene megkeresniük üzleti hasznukat. Szomorú és megengedhetetlen, hogy más médiumok is (a közszolgálati is!) idézik és ezzel reklámozzák ezeket a műsorokat.


Mint szülők, felelősséggel állíthatjuk, hogy a "valóságshow"-k által képviselt, illetve reklámozott "értékek" és viszonyulások homlokegyenest ellenkeznek mindazzal, amire egy normális, stabil család majdani alapításához egy mai gyereknek szüksége lehet.


A fentiek alapján minden jóérzésű nézőnek, de különösen a gyermeket nevelő családoknak melegen javasoljuk, hogy a nevezett és ahhoz hasonló szellemű műsorokat sugárzó csatornákat és e műsorok támogatóit bojkottálják!

Dr. Késmárky István
a NOE elnökhelyettese

Megjegyzés: Az állásfoglalás teljes szövege a NOE honlapján (www.noe.hu) a Dokumentumok menü alatt található.