Kárpátaljai magyar gyermekek nyaraltatása – 2007.

Kárpátaljai magyar gyermekeket nyaraltattunk Magyarországon 2007-ben.

Egyesületünk kezdeményezésével és szervezésével, sok kedves támogató segítségével 14 kárpátaljai hátrányos helyzetű gyermek tölthetett el egy tartalmas hetet Magyarországon 2007 augusztusában.

A vendég gyermekek és három felnőtt kísérőjük nagy izgalommal érkeztek meg Budakeszire, hiszen hármuk kivételével nem lépett még egyikük sem a jelenlegi határok innenső oldalára, a hivatalos Magyarország földjére. Útlevelük és vízumuk költségeit (amely jelentős összeg) is az Egyesület fedezte, hiszen enélkül nem tudták volna elhagyni szülőföldjüket. Elhelyezésükről Budakeszi hét családja gondoskodott, a napközbeni programokat az Egyesület tagjai állították össze és valósították meg. A tartalmas hét programjába belefért Budapest nevezetességeinek megtekintése (Parlament a Szent Koronával, a Hősök tere, a Budai Vár és a Mátyás templom, a Hadtörténeti és a Természettudományi Múzeum), valamint a nagy világváros pezsgő hangulatának megtapasztalása, a metrózás, a villamosozás és liftezés a Mammutban. Az életkoruknak (7-14 év között) megfelelően természetesen a sok-sok érdekes játszótér is helyet kapott a programban. A gyermekek jártak a Dunakanyarban, bejárták a visegrádi várat, két napot töltöttek a Börzsönyben, kirándultak Királyréten, fürödtek a Dunában, voltak Verőcén a Székely táborban. Egy budakeszi autóbuszos jóvoltából a magyar tengerre is lelátogattak. A tihanyi apátság megtekintése után nagyot lubickoltak a sajkodi strandon.

Jártunkban-keltünkben szinte mindenhol együttérző támogatókra, segíteni akaró emberekre találtunk, pl. meghívtak a Marcipán Múzeumba, egy pizzára vendégek voltunk a Pizza Portán, de így keltünk át fél áron komppal a Dunán, így ettünk Verőcén egy finom gulyást, így fagyiztunk több helyen is jelentős kedvezménnyel, és belépődíj fizetése helyett többször is kedves szavakat kaptunk. Esténként, programjaink záróakkordjaként a Budakeszi Országzászló tövében mondtunk el egy hálaadó imát.

A hét során több megható pillanatban is részünk volt. Ilyenek egyike a múzeumi séta során a „Trianon” fogalmával való találkozás a béketárgyalás tárgyi emlékei között, tátott szájak a nagy Magyarország térkép előtt, de említhetnénk, hogy idegenvezetőnk is együtt imádkozott velünk a Mátyás templomban.

A program során nemcsak a vendégek, de a szervezők is olyan élményeket kaptak, amelyeket sohasem felejtenek el és amelyek reményt adhatnak egy „Jobb Kor” beköszöntéhez.

Köszönet illeti mindazokat, akik pénzzel, ajándékokkal, vagy természetben segítették a programot, saját idejüket áldozták a gyermekekért. Köszönet a támogatásért a Jobb Kor Polgári Egyesület segítő, adományozó és szállást adó családjainak, valamint az elhelyezést biztosító további családoknak: Cziffra Évának és Lajosnak, Győri családnak, Vargyas Ildikónak, a Juhász családnak, a Bánkuti családnak és a Schall családnak. Köszönet továbbá a következő cégeknek és magánszemélyeknek: AMC Europe Kft., Skála Buda Ingatlanhasznosító Kft., Goma zRt., Budasign Kft., Grafic Line Kft., Pizza Porta, Atlatnisz-Visegrád Club Kft., Szabó Marcipán cukrászda, Merhavia Kft., Szaltó Bt., Ludwig és Mentesi pékség, Gräfl cukrászda, Bíró Ildikó, Bethlen Farkas, Farkas Gábor, Fassang János, Gaál István („Erdélyország az én hazám fesztivál”), Horváth Luca, Kuti Gyula, Petrik család, Simai György, Thaly család és azoknak a névtelen adakozóknak, akik minket a strandon leszólítva, adományukat a postaládába bedobva, vagy egyéb módon támogatták a programot.

Bágyoni-Szabó Zsuzsanna